Суб’єкти господарювання: загальна характеристика
15

 

3.Державна підтримка суб’єктів малого підприємництва.

Підтримка розвитку суб’єктів  малого підприємництва в Україні є одним із основних пріоритетів державної політики. Малий бізнес відіграє важливу роль у підвищенні соціального розвитку, підвищенні рівня зайнятості населення, забезпеченні економічної стабільності й конкурентного середовища. Дане питання є актуальним, оскільки розвиток малого бізнесу в Україні, на відміну від інших країн світу, не має істотного впливу на соціально-економічний розвиток суспільства, а для посилення його становлення та розвитку необхідна всебічна підтримка зі сторони органів державної влади та місцевого самоврядування.

У Законі України «Про розвиток та підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» визначено мету державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва в Україні: 1) створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього підприємництва; 2) забезпечення розвитку суб’єктів малого і середнього підприємництва з метою формування конкурентного середовища та підвищення рівня їх конкурентоспроможності; 3) стимулювання інвестиційної та інноваційної активності суб’єктів малого і середнього підприємництва; 4) сприяння провадженню суб’єктами малого і середнього підприємництва діяльності щодо просування вироблених ними товарів (робіт, послуг), результатів інтелектуальної діяльності на внутрішній і зовнішній ринки; 5) забезпечення зайнятості населення шляхом підтримки підприємницької ініціативи громадян [13].

Відповідно до ст. 48 ГК України з метою створення сприятливих організаційних та економічних умов для розвитку підприємництва органи влади на умовах і в порядку, передбачених законом надають підприємцям земельні ділянки, передають державне майно, необхідне для здійснення підприємницької діяльності; сприяють підприємцям в організації матеріально-технічного забезпечення та інформаційного обслуговування їх