Концепція «Lean production»
3

ВСТУП

Виробництво матеріальних благ є основою існування людини сьогодні та основою функціонування економіки. Дослідження сучасних підходів організації виробництва є актуальним завданням, бо саме вибір концепції організації виробництва має значний вплив на ефективність діяльності підприємства в цілому.

Сьогодні в умовах переходу України до ринкової економіки необхідним є трансформація виробництва. На виробничих об’єктах державної власності досі функціонує застаріле устаткування, що є не тільки неефективним, але і небезпечним з точки зору безпеки праці. Питання ефективної організації виробництва дуже гостро стоїть для сучасної України.

На даному етапі успішне функціонування підприємств у ринковій системі в Україні можливе лише за умови ефективного використання усіх видів ресурсів та підвищення оперативності управління організацією. Останнім часом була розроблена велика кількість теорій і концепцій (шість сигм, теорія обмежень, ощадливе виробництво, тотальна оптимізація виробництва та ін.), що спрямовані на підвищення керованості підприємства та покращення ефективності його діяльності.

Вивчення і застосування логістики ґрунтується на розумінні основної ідеї логістичного підходу, новизна якого полягає насамперед у зміні пріоритетів між різними видами господарської діяльності на користь посилення значимості діяльності з управління матеріальним потоком. Система поглядів на вдосконалення господарської діяльності шляхом раціоналізації управління матеріальними потоками є концепцією логістики. Основні положення даної концепції можна сформулювати так:

1) Системна побудова логістики підприємства на основі методології загальної кібернетичної теорії систем з фіксуванням основних моментів системного підходу: мети створення системи логістики; обґрунтованого вибору її елементів і структури, спрямованих на досягнення поставленої мети; функціонування цієї системи, її взаємодії з зовнішнім середовищем; аналізу результатів діяльності та порівняння його з поставленою метою.