Сучасний розвиток транспортно-логістичної системи України в транскордонних регіонах
3
  1. визначення проблем розвитку транспортної логістики; ·

представлення шляхів покращення розвитку транспортного бізнесу України, зокрема, через впровадження новітніх розробок.

Виклад основного матеріалу. На сьогоднішній день транспортна логістика – одна з найбільш перспективних галузей сучасного бізнесу. В Україні – це значний і важливий сегмент для економіки країни, адже ефективна та злагоджена робота цієї системи є рухомою силою для загального розвитку країни.

Для активізації динаміки міжнародної торгівлі, інвестиційної привабливості регіонів та транскордонного співробітництва однією із передумов є розвиток логістичної інфраструктури. Адже, як показують дослідження, неефективна логістика, митні процедури та інфраструктура можуть мати великий негативний вплив на конкурентоспроможність міжнародної торгівлі та освоєння нових ринків. Тому, транскордонне співробітництво в Україні стає одним з важливих напрямів європейської інтеграції, що здійснюється на регіональному рівні та посідає провідне місце у процесі формування її регіональної політики.

Згідно з розпорядження Кабінету Міністрів України (від 10.09.08 № 1214-р) Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  спільно з Національною академією наук України розробили проект «Національної стратегії створення і ведення транскордонних кластерів» як інструменту здійснення державної регіональної політики у транскордонних регіонах з метою підвищення конкурентоспроможності останніх [1]. Високий транзитний потенціал України зумовлює необхідні передумови для започаткування роботи логістичних кластерів у всіх транскордонних регіонах. Ажде через сформовані між ЄС та Україною траскордонні регіони проходить більшість транспортних комунікацій і важливих транспортних коридорів, що сполучають  ЄС та країни Східної Європи і Азії. За підрахунками на території Європи діє близько 25 базових