Комп`ютерна схемотехніка
31

ристиці. Резистор R3 є температурною стабілізацією транзистора. Також R3 з конденсатором C4 утворює ланцюг автоматичного зміщення, який здійснює переключення генератора з м’якого режиму самозбудження в жорсткий. Конденсатори С1 та С3 є розділовими, та відділяють постійну складову струму живлення від змінної складової  коливань. Електроживлення генератора здійснюється від джерела Ек.

Принцип дії генератора полягає в наступному. При включенні джерела живлення Ек виникає заряд конденсатора C2, який потім розряджається на L2. Таким чином, в контурі з’являються коливання. Ці коливання, за рахунок ЕДС взаємоіндукції, збуджують змінну напругу в котушці L1, яка разом з напругою зміщення U0 поступає на базу транзистора. За рахунок підсилювальних якостей, коливання, що виникли, наростають. По мірі наростання амплітуди коливань зростає струм бази транзистора. Постійна складова цього струму створює падіння напруги на R3 (змінна складова цього струму проходить крізь конденсатор С4). В наслідок цього, напруга зміщення, що подається на транзистор, зменшується. Зменшення U0 приводить до зміщення робочої точки вниз по характеристиці, і генератор переходить в жорсткий режим самозбудження. Коливання зростають  до значення точки стійкої рівноваги, та потім генератор переходить в стаціонарний режим роботи.

Умови балансу амплітуд виконуються за рахунок підсилювальних якостей транзистора. Умова балансу фаз виконується за рахунок транзистора включеного за схемою із загальним емітером (здійснює зсув фази на 180°) та котушок індуктивності L1 та L2 (при подібному включенні, кожна котушка  здвигає фазу на 90°).

Частота коливань які виробляються даним автогенератором визначається :

wг=l(sqlrt(L2С2)) (2.1)

Амплітуда генерованих коливань визначається виразом:

Umвых=Im1*wг*L2 (2.2)