Меліорація земель
3

Рельєф

У межах ділянки зрошення, що описується, є південна частина області Причорноморської акумулятивної рівнини; за типом рельєфу вирізняється слабко розглядана лесова рівнина, верхня тераса якої – це смуга довгого пониження. Рівнинна територія, яка має загальний похил на південь та трохи на південний захід з більшою кількістю різних за величиною подів. Похил території:

-мінімальний ( І мін.) – 0.0027

-середній ( І сер.) – 0.0030

-максимальний ( І макс.) -0.0033

У досліджуваному районі виділяють наступні генетичні типи рельєфу: ерозійний– акумулятивний, акумулятивний – ерозійний і акумулятивний. Акумулятивний -   ерозійний тип рельєфу представлений балками простої конфігурації овального перетину, простою будовою схилу і днищ. Балки не глибокі з пологим схилом, часто розорені.

1.4. Геологічні і гідрогеологічні умови ділянки

Ґрунтовий покрив області різноманітний. В північній частині переважають чорноземи південні на лісових породах, на півдні переходять в каштанові ґрунти в комплексі з солончаками і солонцями. Чорноземи південні займають 45% території області, темно-каштанові і каштанові ґрунти – 43%, піщані ґрунти – 2%, подові – 7%, інші – 3%. Природні ресурси села, де розташована зрошувана ділянка багаті, але не різноманітні. Мінерально-сировинні ресурси характеризуються незначними запасами корисних копалин, порівняно невисоким ступенем їх геологічної вивченості та освоєння. Із добре вивчених тільки глина і солі. Земельні ресурси – це один з найважливіших видів природних ресурсів. Земля є базисом розвитку продуктивних сил та розселення, виступає головним засобом виробництва і предметом праці в