Виды научных изданий
11

Це — наукова проблема чи наукова завдання, мета дослідження, висунуті гіпотези і ідеї, обрані підходи та художні засоби, характері і зміст вихідної інформації (наприклад, архівні матеріали, результати експертні оцінки тощо.), умови, котрим отримані результати є достовірними. Предмет змісту наукової видання сповнений багатоманітністю, до нього входять факти, відбивають побічні результати, які можуть стати об'єктом самостійних наукових досліджень про. До них найчастіше ставляться постановки (формулювання) нових проблем, наукових завдань, питань, висування гіпотез, ідей, припущень тощо. Результати науково-дослідної роботи оформляють не лише у вигляді курсової або дипломної роботи. Вони уза­гальнюються також у кандидатських і докторських ди­сертаціях, авторефератах дисертацій, тезах доповідей, статтях, монографіях, методичних і практичних матер­іалах, підручниках, навчальних посібниках тощо.

Наукова публікація — це до­ведення інформації до громадськості за допомогою пре­си, радіомовлення, телебачення; розміщення в різних виданнях (газетах, книгах, підручниках)[26,с.1].

Поняття «наукова» застосовні до всіх видань у фундаментальних і прикладних галузях наук. Фундаментальними є дослідження, які сприяють  відкриттю нових законів природи і суспільства, встановленню нових принципів, виявленню нових взаємозв'язків явищ та об'єктів реальної дійсності. Прикладними є дослідження, результати яких за ступенем завершеності та рівнем практичної значущості становлять основу інженерних розробок. Виділяють прикладні фундаментальні дослідження, які ставлячи практичні цілі, для їх досягнення вирішують також завдання вивчення явищ і закономірностей, що раніше не пізнаних наукою. Такі дослідження, незважаючи на їх практичну спрямованість, мають теоретичну значимість [13,с.48].

Публікація – доведення до загального відома за допомогою преси, радіомовлення, телебачення чи Інтернету; вміщення в різних виданнях роботи; текст, надрукований у будь-якому виданні.