Виды научных изданий
41

РОЗДІЛ 3. УДОСКОНАЛЕННЯ НАУКОВИХ ВИДАНЬ

3.1. Використання сучасних технологій у наукових виданнях

В умовах переходу до інформаційного суспільства і зростання ролі електронних комунікацій перед бібліотеками постає проблема формування фондів електронних документів і забезпечення їх багатоаспектного використання[41,с.26-29].

Вихід цієї проблеми на перший план обумовлений зростанням обсягу знань, що мають фіксуватися в документній формі, з одного боку, і неможливістю видання творів друку значними тиражами (а в ряді випадків і забезпечення появи публікацій взагалі), з іншого. Викладене особливо актуальне для України, де при наявності значного інтелектуального потенціалу (знань науковців і фахівців, які мають акумулюватися і поширюватися в часі і просторі) науково-видавнича діяльність у зв'язку з економічними негараздами не підтримується на належному рівні.

Наявність широкого спектру науково-інформаційних продуктів у провідних бібліотеках України, які вже понад десятиріччя здійснюють обробку вхідних документних потоків у автоматизованому режимі, потребує активізації використання цих продуктів всією бібліотечною спільнотою і обумовлює необхідність розробки спеціальних методів і засобів для їх широкого розповсюдження.

За умов домінування інформації на електронних носіях, бібліотеки мають посилити свої функції основних суспільних інститутів, що здійснюють збір, наукову обробку, зберігання та використання інформаційних ресурсів і доповнити їх функціями підготовки, тиражування й поширення впорядкованих зібрань електронних видань[41,с.26-29].

Електронні носії (порівняно з паперовими) мають суттєво більш високу інформаційну ємність, оперативність тиражування та розповсюдження документів, меншу вартість виробництва, можливість актуалізації даних і відтворення мультимедійної інформації. Технологія запису інформації на