Виды научных изданий
5

РОЗДІЛ 1. НАУКОВО-ТЕОРИТИЧНІ АСПЕКТИ НАУКОВИХ ВИДАНЬ

1.1. Сутність і основні характеристики наукових видань

 

Наукове видання – це видання, яке містить результати теоретичних та / або експериментальних досліджень. ДСТУ «Видання. Основні види. Терміни та визначення 3017-95» дає таке тлумачення наукового видання – “Видання результатів теоретичних і експериментальних досліджень...”[1,с.14].

Наукові дослідження є інтелектуальною технологією створення нової наукової інформації та знань, найважливішим засобом фіксування яких служать видання наукової літератури. Завдяки науковим виданням результати дослідницької праці включаються в науково-інформаційний потік і через соціальну систему наукових комунікацій стають надбанням вчених і фахівців. Без систематичного читання наукової літератури не може обійтися жоден справді творчий працівник, пов'язаний своєю працею з наукою[5].

Розповсюдження інформації, яка містить результати наукових досліджень, обумовлюється об'єктивними законами науково-технічного прогресу і відноситься до найважливіших умов забезпечення безперервності і наступності в розвитку наукового пізнання. Завдяки поширенню результатів наукових досліджень вирішується завдання оцінки наукової, творчої праці вчених і фахівців. Ця громадська сторона творчого життя має особливе значення для наукових працівників, оскільки вона впливає на їх визнання і стимулювання наукової творчості.

У загальному розумінні предметом змісту наукового видання є наука в цілому як форма суспільної свідомості і як сфера людської діяльності з вивчення предметів і процесів природи, суспільства і мислення, їх властивостей, відносин і закономірностей. До наукових результатів, що становлять предмет змісту наукового видання, відносять наукові факти, встановлені шляхом теоретичних та / або експериментальних обґрунтувань і доказів.

Предмет змісту включає також факти, що характеризують напрямок