Активність матриксної металопротеїнази-2 в сироватці крові гематологічних хворих
15

[Hirsch, 1999].

Транспортний інгібітор матриксної металопротеїнази-3 може пригнічувати зростання пухлини, ангіогенез, проростання і метастазування. Показано, що в різних пухлинах відбувається аберантне метилування промоторного району цього гена [Konometer, 2005]. Sawicki у 2015 році встановив експресію TІМП-4 в серці, та незначний вміст цього інгібітору в нирках, підшлунковій залозі, товстій кишці та тестикулах [Sawicki, 2015]. Синтез TІМП-4 порушується при різних типах пухлин: раку молочної залози, шийки матки й ендометрія, гліомі та хоріокарциномі [Natoli , 2005; Visse, 2003].

 

1.3. Фізико – хімічні та біохімічні властивості матриксних металопротеїназ

 

Структура усіх ММП представлена сигнальним пептидом, необхідним для успішної секреції з клітини, пропептидною ділянкою, при відщепленні якої ММП активується, каталітичним доменом, що має координаційні зв'язки з катіоном цинку каталітичного центру та шарнірним регіоном. Каталітичний домен включає два іони Zn2+ і три іони Са2+. Усі ферменти, окрім ММП-7 мають кінцевий гемопексиноподібний домен, що містить центр зв'язування субстрату. У ММП-2, -9 виявлена додаткова ділянка включення у каталітичному домені, що має схожість з фібронектином 2 типу, який забезпечує високу спорідненість желатиназ до мембранних компонентів [Wahl, 1990]. Пропептид містить пептидну послідовність PRCGV/NPD, що отримала назву "цистеїновий вимикач", оскільки містить SH-групу, яка зв'язується з атомом Zn2+ в активному центрі та підтримує молекулу ММП у формі зимогену (попередника ММП, неактивної форми). Після гідролітичного видалення пропептиду і звільнення Zn2+-зв'язуючого центру відбувається активація ММП [Webster, 2006].

Молекули майже усіх ММП містять декілька різних доменів, кожен з яких відповідає за певну функцію: збереження в латентній формі, секрецію, субстратну специфічність і каталіз. Крім того, усі ММП несуть загальну консервативну послідовність. Продомен, що містить консервативну послідовність PRCGXPD потрібний для збереження ММП у латентній формі і відщеплюється в процесі активації проферменту. Каталітичний домен включає три консервативні залишки гістидину в комплексі з іонами Zn