Правове регулювання господарської діяльності фізичних осоіб – підприємців в україні
33

2.1. Майнова основа фізичної особи-підприємця на здійснення        господарської діяльності.

Важливе значення для правового статусу .фізичної особи-підприємця має майнова основа здійснення підприємницької діяльності. Чинне законодавство України не передбачає виокремлення майна, яке використовується підприємцем для здійснення підприємницької діяльності, із загальної маси належного йому майна. Тому за рішенням суду може бути звернено стягнення на все належне приватному підприємцеві майно, в тому числі і на те, яке він не використовував для зайняття підприємництвом (приватна квартира, дача, меблі, автомашина тощо).

Наведене суттєво відрізняє підприємницьку діяльність підприємця та юридичної особи, покладає додаткові ризики на нього. Так, згідно зі ст. 96 ЦК України юридична особа відповідає за своїми зобов’язаннями належним їй на праві власності майном. За загальним правилом, учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за її зобов’язаннями, а юридична особа не відповідає за зобов’язаннями учасника (засновника). Винятки з цього правила можуть бути встановлені законом або установчими документами юридичної особи. Наприклад, Законом України «Про господарські товариства» передбачено додаткову (субсидіарну) відповідальність учасників належним їм на праві власності майном у товаристві з додатковою відповідальністю, а також у повному та командитному товариствах.

Під правовим режимом майна у літературі розуміється встановлений правовими засобами порядок та умови придбання (набуття) майна, здійснення суб’єктами господарювання повноважень володіння, користування та розпорядження ним, реалізація функцій управління майном, а також його правової охорони[1]. Поняття правового режиму майна суб’єкта господарювання охоплює встановлені правовими нормами: структуру цього майна; порядок його набуття, використання і вибуття; межі розпорядження майном з боку третіх осіб; порядок звернення на нього стягнень кредиторів. Основу правового режиму майна суб’єктів господарювання, на якій базується їх господарська діяльність, становлять право власності та інші речові права


[1] Хозяйственное право Украины: Учебник / В.К. Мамутов, Г.Л. Знаменский, К.С. Хахулин и др.; Под ред. Мамутова В.К. – К.: Юринком Интер, 2002. –  С. 417.