Загальні закономірності виникнення держави. Особливості виникнення держави у різних народів
2

 

Вступ

Тема курсової роботи: «Загальні закономірності виникнення держави. Особливості виникнення держав у різних народів світу.»

Актуальність дослідження даного питання зумовлена тим, що держава – це політична організація суспільства, яка виражає і охороняє індивідуальні, групові та суспільні інтереси, забезпечує організованість у країні на підґрунті економічних і духовних чинників, реалізує головне, що надає людям цивілізація, - народовладдя, економічну свободу, свободу автономної особи. Тому вивчення такого суспільного утворення як держава є вкрай необхідним завданням, особливо в час, коли йде мова про правову та цивілізовану державу, якою хоче стати Україна.

Щоправда визначити загальне поняття держави, яке б відбивало всі без винятку ознаки і властивості, характерні для кожного з її періодів у минулому, дійсному і майбутньому, неможливо. Водночас будь-яка держава має вибір таких універсальних ознак , що визначаються на всіх етапах її розвитку. Такими ознаками є територія, населення, влада. Держава – суверенна політико-територіальна організація суспільства, що володіє владою, яка здійснюється державним апаратом на основі юридичних норм, що забезпечують захист і узгодження суспільних, групових та індивідуальних інтересів зі спиранням, у разі потреби, на легальний примус. Сутність держави – це внутрішній зміст її діяльності, який виражає єдність загально соціальних і вузько класових, тобто групових, інтересів громадян. Будь-яка держава, разом із вирішенням суто класових завдань, виконує і загально соціальні завдання («спільні справи»), без яких не може функціонувати жодне суспільство. Це – засоби транспорту і зв'язку, будівництво шляхів, іригаційних споруд, боротьба з епідеміями, злочинністю, заходи щодо забезпечення миру та інші.  

Предметом роботи є виникнення держави.

Об'єктом роботи є загальні закономірності виникнення держави.