Загальні закономірності виникнення держави. Особливості виникнення держави у різних народів
51

 

 

Висновок

Ще з глибокої давнини люди стали замислюватись над питаннями про  причини і шляхи виникнення держави і права. Причиною цього є те, що кожен з нас є громадянином, належить до певної держави, підкоряється правовій системі даної держави.

Держава має декілька незмінних ознак, за допомогою яких можна сформулювати визначення держави: держава – територіальна спільність класового суспільства, яка за допомогою механізму публічної влади забезпечує основи існування людини і суспільства, а також суверенітет народу.

Влада у первісному суспільстві базувалась на родових відносинах, не мала спеціального апарату управління та примусу, здійснювалася членами роду добровільно і мала такі якості, як єдність, взаємоповага, співробітництво.

Головними причинами виникнення держави стали: три великі поділи праці; поява надлишкового продукту, патріархальної сім’ї, приватної власності та майнової нерівності; утворення класів як великих груп людей з протилежними інтересами й виникнення міжкласових конфліктів; неспроможність суспільної влади первісного ладу врегулювати класові суперечності та конфлікти та виникнення публічної влади.

Існують декілька шляхів виникнення держави: афінський, римський, німецький, східний, центральної та південної Америки, східнослов’янський. Усі ці шляхи об’єднує те, що виникнення держави пов’язано з класовою боротьбою. На відміну від соціальної організації первіснообщинного ладу, держава стала являти собою нове політичне, структуроване і територіальне утворення.

В утворенні кожної держави має значення цілий комплекс причин - економічних, політичних, внутрішніх, зовнішніх, тому що виникнення держави у кожного народу має свої особливості та характеризується певними рисами.