Суверенітет держави
29

6. Під природним правом треба розуміти принцип, який виражається в універсальній формі рівності, на котрій ґрунтується історична спільнота вільних індивідів, адже в основі цієї свободи лежить здатність кожного жити добре інакше кажучи, згідно із задоволенням своєї природи.

7. Природне право - це площина, де відбувається зіткнення власне буття (індивіда) і спільного буття. Хоч воно й не виражає природу, котра має неймовірний і невловним характер, все ж його називають «природним», адже воно часом протиставляється позитивному праву чи принаймні завжди від нього відрізняється.

8. Принцип суверенітету національних держав призводить до неоднозначних наслідків в міжнародних відносинах. По-перше, кожна держава змушене так чи інакше поєднувати у своїй зовнішній політиці досить суперечливі функції (збільшення територій, впливу, ресурсів, союзників, захист, відмова від вигод на користь зміцнення миру і солідарності в міждержавних відносинах). По-друге, кожна держава прагне до забезпечення власної безпеки. При цьому збільшення безпеки одного з держав може розглядатися як небезпечність для іншого і викликати з його боку відповідні реакції від гонки озброєнь до «превентивної війни.

9. Очевидно, що інтеграція як правове явище відрізняється від просто економічного співробітництва й, відповідно, міжнародна економічна організація, що є інструментом інтеграції, відрізняється від міжнародної економічної організації, що забезпечує різні форми економічного співробітництва.

Декларація про державний суверенітет України -  це найважливіша подія у житті України і кожного свідомого українця в 1990 році, прийнята Верховною Радою Української РСР.

Роблячи певні висновки щодо даної теми роботи, можна сказати  про те, що в основі державного суверенітету лежить народний суверенітет. Саме народ, здебільшого через вільні вибори, легітимує державну владу. Оскільки джерелом державної влади є народ, то йому і повинна належати влада. Народний суверенітет здійснюється через виборний представницький орган і безпосередньо народом через вибори, всенародні обговорення, референдум. Отже, в умовах демократії державний суверенітет фактично збігається з народним