Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
2

втратила здатність опиратися негативним антропогенним впливам та самовідновлюватися.

У вирішенні задач з охорони навколишнього середовища важлива роль відведена моніторингу природного середовища, у тому числі моніторингу стану техногенних екосистем середовища [3].

Оцінка сучасного стану біоценозів та їх зміни під антропогенним тиском може бути отримана лише на основі комплексних моніторингових досліджень усіх компонентів біогеоценозу. У якості одного з критеріїв оцінки впливу техногенезу на стан біогеоценозів, порушених діяльністю людини, багато дослідників пропонують використовувати стан їх мезофауни. Діагностичну значимість цього показника визначає висока чутливість мезофауни до зміни екологічних умов.

Тваринне населення є облігатним структурно-функціональним компонентом ґрунту. Відомо, що майже всі природні ґрунти заселені тваринами, склад та кількість яких визначається особливостями гідротермічного режиму, фізико-хімічними властивостями мінеральної маси, складом та структурою рослинного покриву та мікробного населення. В свою чергу тварини, зокрема комахи, впливають на формування ґрунтового профілю та динаміку гумусу.

Без детального вивчення типів флори та фауни, яка зазвичай присутня на зовнішніх покривах комах неможливо скласти уявлення про мікроорганізми, які знаходяться на тілі здорових особин та тих, що відхилилися від норми.

Отже дослідження мікробного населення зовнішніх покривів комах різних типів біоценозів, ступінь їх зараженості та співвідношення різних груп грибів є важливим компонентом комплексного біологічного моніторингу навколишнього природного середовища.

Метою даної роботи було встановити таксономічний склад ентомофільної мікрофлори зовнішніх покривів чорнотілок (Tenebrionidae), що мешкають у різних типах біотопів в умовах промислового міста.

У задачі дослідження входило: