Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
25

На обстеженій території формуються ґрунти, які за С.В. Зоном поділяють на елювіальні, транзитні та надводно-підводні [43].

Ґрунти елювіальної групи формуються в умовах плакору під зональною степовою рослинністю. Це чорноземи звичайні, середньовилужені, малогумусні, середньосуглинисті на льосах та льосовидних суглинках.

У лісосмугах, створених в умовах плакору формуються зональні ґрунти – чорноземи звичайні. Ці лісові насадження характеризуються посиленим світловим станом та низькими середоперетворюючими можливостями; процес ґрунтоутворення в таких штучних лісах не набуває суттєвих змін. У штучних лісових насадженнях, що складаються із дерев із щільною кроною формуються чорноземи звичайні лісопокращені, які більше збагачені органічною речовиною, більш вилужені, мають кращу структуру та водний режим [43].

Ґрунти транзитної групи формуються у байрачних та пристінних лісах. На схилах байрачних лісів формуються чорноземи байрачні (лісові), що характеризуються багатогумусністю, дрібнозернистою та зернистою структурою, водотривкістю структурних агрегатів. Сукупність своєрідних елементарних ґрунтових процесів, активний вплив на ґрунтоутворення ґрунтової мезофауни виводить ці ґрунти із чорноземного типу [35, 40].

Ґрунти надводно-підводної групи формуються в лісових біогеоценозах у тальвегах байрачних лісів із високим рівнем ґрунтових вод. Під впливом лісової рослинності тут утворюються чорноземно-лугові, луго-лісові, лісо-лугові та деякі інші типи ґрунтів різних градацій зволоження, гумусності, вилуженості.

У прирусловій частині заплави ґрунти знаходяться у частковому відриві від ґрунтових вод – утворюються заплавно-лісові чорноземовидні алювіальні ґрунти. У центральній заплаві формуються переважно заплавно-лісові малогумусні, вилужені на алювіальних відкладеннях ґрунти із добре вираженою зернистою водотривкою структурою. Тут можуть зустрічатись галофільні діброви. У притерасній частині заплави утворюються умови для виникнення різних типів ґрунтів: від лісо-лугових чорноземовидних до болотно-лісових, лісо-болотних із сильно вираженою оглеєністю та озалізненістю.