Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
41

Мікофлора покривів Opatrum sabulosum  з того самого біотопу була представлена р. Fusarium (33 %) та Zygomycetes  (33 %). Як видно з рисунку 3,6,  родовий склад грибів на покривах Cripticus quisquilius з біотопу № 3 представлений в основному потенційно фіто- та ентомопатогенними видами рр. Alternaria, Cladosporium, Fusarium та Verticillium (по 20 % відповідно).

Отримані результати свідчать про те, що родовий і видовий склад виділених нами грибів не є видоспецифічним. На хітиновому покриві, здебільшого на лапках та мандибулах, містяться спори грибів, які характерні для певних біогеоценозів і є супутньою мікрофлорою.

Таким чином, аналіз таксономічної структури мікроміцетних комплексів покривів чорнотілок показав, що в біотопах з різним антропогенним навантаженням формуються специфічні мікроміцетні комплекси, що відрізняються за родовим складом. Відмічена тенденція скорочення родового різноманіття біотопів, що знаходяться під значним антропогенним тиском. Мікрофлора покривів чорнотілок носить епіфітний характер, який визначається середовищем їх мешкання.

 

 

3.3.2 Видовий склад  мікроміцетів хітинового покриву Tenebrionidae

 

 

За період досліджень із зовнішніх покривів чорнотілок нами було виділено  18 видів мікроскопічних грибів з 10 родів, які належать до 2 відділів: Zygomycota (2) і Deuteromycota, або анаморфні гриби (16).

За літературними даними [33, 34, 35] більша частина грибів, які пов’язані з комахами, або паразити, або напівпаразити своїх хазяїв. Певний вид грибів, напевно, є пов’язаним з певним родом комах. Виділені нами мікроміцети типові для ґрунтової мікрофлори (табл. 3.2).