Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
9

земляну колисочку. Фаза лялечки триває від одного до двох тижнів. Жуки, що вийшли з лялечки – м’які, з безбарвними покривами, які тільки поступово набувають кольору, що притаманний дорослим жукам. Статеве дозрівання відбувається протягом одного місяця, досить часто жук встигає відкласти яйця у рік виходу з лялечки. Чорнотілки живуть більше року, часто до 2 – 3 років, даючи щорічно після перезимівки нове потомство [1920].

 

 

1.2 Екологія Tenebrionidae

 

 

Враховуючи, що корм безпосередньо впливає на обмін речовин між організмом і середовищем, склад його є дуже важливим. Корм прямо або опосередковано впливає на плідність, швидкість розвитку, рухливість, діапаузу, темпи смертності комах (а отже і на їхню чисельність), на характер ентомологічної спільноти певної території та географічне поширення. Відомо, що за характером харчування комах розділяють на монофагів, що харчуються однорідним кормом, олігофагів – джерело харчування більш широке та поліфагів, здатних харчуватися різнорідним кормом. Трофічні зв’язки  комах-фітофагів перебувають під постійним контролем комплексу екологічних і антропогенних чинників, серед яких вплив господарської діяльності вважають одним з найпотужніших  [22]. 

М. М. Алейникова [23]  вказує, що чорнотілки екологічно тісно пов’язані з поверхневими шарами ґрунту. В ґрунті чорнотілки розвиваються, знаходять порятунок від ворогів та несприятливих природних умов. Живлення та спарювання зазвичай відбувається на поверхні ґрунту. Для проникнення в ґрунт жуки використовують його природну не щільність, а на пухких та сипучих ґрунтах закопуються. Основним органом копання є ноги, що мають в залежності від характеру спеціалізації більш або менш виражені пристосування до копання.