Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
63

На сьогоднішній час питання здійснення наступності між дошкільною та початковою ланками загальної освіти набули в педагогічній практиці особливої актуальності, зміст якої полягає в тому, що нове, змінюючи старе, зберігає в собі його елементи. Наступність розглядається як один із принципів неперервної освіти.

З метою вивчення можливостей забезпечення наступності у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку вивчили практику роботи ДНЗ і початкової школи у забезпеченні трудового виховання дітей.

З метою з’ясування, яким чином вихователі та вчителі забезпечують наступність у питаннях трудового виховання дітей нами було проведено анкетування вихователів та вчителів першого класу. Анкетування вихователів і вчителів показало, що педагоги в основному розуміють суть поняття «наступність».

      Ефективними  педагогічними умовами вважаємо такі :

1.Налагодження взаємодії між дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладом на основі угоди про співпрацю, у якій визначається мета співпраці, права і обов'язки дошкільного і загальноосвітнього навчального закладу. Угода укладається керівниками навчальних закладів щороку в серпні.

     2.Затвердження щорічного плану спільної роботи між дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладом з питань трудового виховання.

3.Проведення спільних заходів дошкільним закладом і початковою школою з питань трудового виховання.

Вчителі та вихователі здійснюють різні види робіт з реалізації наступності трудового виховання з дітьми старшого дошкільного і молодшого шкільного віку, а саме: проведення екскурсій у школу, організація спільних виставок дитячих робіт, конкурсів у ДНЗ та школі, відвідування дітьми старшого дошкільного віку заходів у школі.