Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
7

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРОБЛЕМИ НАСТУПНОСТІ У ТРУДОВОМУ ВИХОВАННІ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ТА МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ

 

1.1.Трудове виховання як педагогічна проблема

Проблема трудового виховання дітей, починаючи з дошкільного віку, розробляється багатьма педагогами і психологами як в історико-педагогічній спадщині, так і в сучасних дослідженнях.

На велику роль праці у вихованні маленьких дітей вказували педагоги Я. А. Коменський, М. Монтессорі, Й. Г. Песталоцці, Р. Оуен, Ф. Фребель.  Першочергового значення трудовому вихованню надавав американський педагог Д. Дьюї, вважаючи його основним засобом підготовки підростаючого покоління до життя. Особливого значення трудовому вихованню надавали класики вітчизняної педагогіки С. Русова Г. Сковорода, Л. Толстой, К. Ушинський, діячі в галузі дошкільного виховання – Є. Водовозова, Є. Конраді, Є. Тихеєва та інші. Велике значення праці у виховному процесі підкреслювали у своїх працях А. Макаренко, В. Сухомлинський.

Особливого значення праці у вихованні підростаючого покоління надавав засновник вітчизняної педагогіки К. Ушинський. Він вважав, що з перших років життя потрібно організовувати поступове ускладнення дитячої діяльності, вести дитину від гри до праці, від праці до підготовчого навчання, від нього – до систематичного навчання у школі. Дуже важливими є методичні вимоги К. Ушинського до організації дитячої праці: праця дітей повинна бути різноманітною, посильною і неодмінно такою, що активізувала б роботу дитячої думки. Батьки повинні стежити за успіхами дітей, давати оцінку їхній праці, показувати значення її для всієї сім’ї і водночас не забувати про те, що дітям треба дати можливість пережити приємні хвилини відпочинку після трудового напруження [52].