Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця за п. 2, п. 3 ст. 40, п. 1 ст. 41 Кодексу законів про працю України
11

Для розірвання трудового договору з підстав, встановлених п. 2 ст. 40 КЗпП, потрібна попередня згода виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) [2].

Відповідно до ст. 44 КЗпП працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Таким чином, п. 2 ст. 40 КЗпП передбачає розірвання трудового договору у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню такої роботи, а так само в разі скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці.

Звільнення працівника за такою підставою, як невідповідність працівника займаній посаді можливе за ініціативою власника або уповноваженого ним органу у випадку дискваліфікації, відсутності документа про освіту, досвіду трудової діяльності.

Невідповідність працівника посаді, яку він займає, або виконуваній роботі за станом здоров’я, перешкоджає продовженню роботи. Наявність протипоказань обов’язково фіксується у медичному висновку, згідно з яким працівника визнано інвалідом і йому рекомендована робота інша, ніж раніше ним виконувана.

Скасування допуску до державної таємниці є підставою для звільнення за п. 2 ст. 40 КЗпП лише у разі, якщо виконання покладених на працівника обовязків неможливо без доступу до державної таємниці.

На практиці звільнення з підстав, зазначених у п. 2 ст. 40 КЗпП, найчастіше пов’язують із виявленою невідповідністю працівника займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації.