Правовий режим земель водного фонду. Варіант 15
3

         Правовий режим земель водного фонду

 

Відповідно до ст. 19 Земельного кодексу України (далі – ЗК) землі водного фонду є самостійною складовою земель України [3].

Відповідно до ст. 4 Водного кодексу України (далі – ВК), ст. 58 ЗК України до складу земель водного фонду належать землі, зайняті:

а) морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об'єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами;

б) прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм, крім земель, зайнятих лісами;

в) гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них;

г) береговими смугами водних шляхів [2].

Основним цільовим призначенням земель водного фонду є обслуговування діяльності, яка безпосередньо пов’язана з використанням і охороною вод, зміст правового режиму даних земель підпорядкований правовому режиму вод.

Характерною рисою правового режиму земель водного фонду є встановлення на окремих земельних ділянках зон і смуг з особливим режимом використання й охорони. Це передбачено як у земельному, так і водному законодавстві. У ЗК і ВК виділено водоохоронні зони, прибережні захисні смуги, смуги відведення, берегові смуги водних шляхів, зони санітарної охорони [7, c. 237].

Для створення сприятливого режиму водних об’єктів уздовж морів, навколо озер, водосховищ та інших водойм встановлюються водоохоронні зони, розміри яких визначаються за проектами землеустрою.

Водоохоронна зона є природоохоронною територією господарської діяльності, що регулюється.

На території водоохоронних зон забороняється:

1) використання стійких та сильнодіючих пестицидів;

2) влаштування кладовищ, скотомогильників, звалищ, полів фільтрації;