Господарське законодавство: поняття, ознаки. Право колективної власності
11

1) антиконкурентні узгоджені дії;

2) зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 29 ГК України, зловживанням монопольним становищем вважається нав’язування таких умов договору, які ставлять контрагентів у нерівне становище, або додаткових умов, що не стосуються предмета договору, включаючи нав’язування товару, не потрібного контрагенту.

Тому, за вчинені неправомірні дії посадові особи АТ «Вугілляресурси» мають бути притягнені до юридичної відповідальності. Так, згідно ч. 1 ст. 252 ГК України, посадові особи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, а також громадяни, зареєстровані як підприємці, несуть адміністративну відповідальність згідно із законом за вчинення дій, передбачених статтями 29-32 ГК. А згідно ч. 1 ст. 251 ГК – Антимонопольний комітет України накладає штрафи на суб’єктів господарювання – юридичних осіб за вчинення дій, передбачених статтями 29, 30 і 32 ГК, ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень Антимонопольного комітету України чи його територіальних відділень про припинення порушень антимонопольно-конкурентного законодавства, відновлення первинного стану або зміну угод, що суперечать антимонопольно-конкурентному законодавству.

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції», органи Антимонопольного комітету України накладають штрафи на об’єднання, суб’єктів господарювання:

- юридичних осіб;

- фізичних осіб;

- групу суб’єктів господарювання – юридичних та/або фізичних осіб, що визнається суб’єктом господарювання.

За порушення, передбачені пунктами 1, 2 та 4 статті 50 Закону, накладаються штрафи у розмірі до десяти відсотків доходу (виручки) суб’єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за