Методика вивчення оптичних приладів в школі
7

спектральний склад сонячного і штучного світла потрібні учням, які вивчають різні курси. На уроках і в позакласній роботі учням досить часто доводиться користуватися такими оптичними приладами, як проекційний апарат, фотоапарат, лупа, мікроскоп, зорові труби тощо.

Особливе місце оптики визначається також її широким застосуванням у техніці – оптичні прилади для проекції, прилади, які озброюють око (лупа, мікроскоп, телескоп), штучні джерела світла, оптичні методи вимірювань, аналізу і контролю виробничих процесів, сучасні засоби зв’язку, використання фотоелектричних приладів для електроніки.

Оптика (яка в середній школі включає також елементи атомної фізики) – передостанній розділ фізики. Вона ґрунтується значною мірою на матеріалі, який раніше вивчався в механіці і електриці, доповнює його й підносить на вищий якісний рівень. Явища і закономірності, що вивчаються в оптиці, складніші, ніж у попередніх розділах фізики, проте учні підходять до їх вивчення більш підготовленими, тому цей матеріал сприймається без особливих труднощів. І під час вивчення оптики слід іти від простого до складного, від відомого до невідомого, з тим щоб сприймання було глибшим і більш фундаментальним.

Головна мета навчання фізики в середній школі полягає в розвитку особистості учня засобами фізики, як навчального предмета, зокрема, завдяки формування в них фізичного знання про явища природи, наукового світогляду і відповідного стилю мислення, екологічної культури, розвитку в них експериментальних умінь і дослідницьких навиків, творчих здібностей схильності до креативного мислення [2].

Оптикою називають розділ фізики, в якому вивчаються закономірності взаємодії світла з речовиною. Відповідно до головної мети зміст вивчання розділів «Світлові явища», що вивчається в 7 класі і «Хвильова і квантова оптика», який вивчається в 11 класі спрямовано на опанування учнями наукових фактів, усвідомлення ними суті понять і законів, які дають змогу уяснити перебіг фізичних явищ і процесів взаємодії світла з речовиною;