Електричні властивості полімерів
31

   Розділ 4. Діелектрична релаксація в області низьких частот.

   Поведінка діелектрика при повільній зміні напруги подібна до поведінки діелектрика при тривалій дії постійної напруги. Витримка під напругою протягом  30 хв  – часу типова для режиму отримання термоелектрету, і згідно (41) еквівалентна дії змінної напруги з частотою 5·10-5Гц. У зв’язку з цим доцільно розглянути експериментальні результати, отримані на полімерах при низьких інфразвукових частотах.

  Залежність логарифму частоти максимуму втрат від оберненої абсолютної температури лінійна у випадку дипольно-групових втрат. В випадку дипольно-сегментальних втрат спостерігається аномалія. Як відомо, при температурі вище Тс залежність lgτ(1/Т) має лінійний характер і відповідає залежності Вільямса – Ланделла – Феррі[8]:

                            ,                   (65)

де В – константа близька до одиниці, – частка вільного об’єму при температурі склування Тс , – температурний коефіцієнт частки вільного об’єму.

    Наближено найбільш імовірний час релаксації залежить від температури [3] за формулою

                                          ,                               (66)

                                                     ,

де

                                                                        (67)

   При проведених дослідженнях діелектричної релаксації в полімерах при низьких частотах (10-2 ÷10-5Гц), було виявлено, що в області температури