Журналіст як суб’єкт масово-інформаційної діяльності
5

журналістських матеріалів. Джерельна база дослідження – регіональні друковані та інтернет-ЗМІ.

Досягнення поставленої мети передбачає виконання таких завдань:

        визначити загальні складові майстерності журналіста та чинники ефективності тексту;

        простежити якісні параметри контенту регіональних ЗМІ;

        сформувати перелік навичок та якостей, якими повинен володіти журналіст-професіонал;

       вивести алгоритм створення ефективного тексту;

       сформулювати професіограму журналіста-професіонала.

Об’єкт дослідженняявище журналістської майстерності в процесі творення якісного журналістського матеріалу.

Предмет дослідження – складові ефективного тексту, засоби та способи впливу журналіста на якісні характеристики контенту.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. Темі майстерності журналіста та ефективності тексту дослідники, журналістикознавці приділяли багато уваги. Що стосується кваліфікації журналіста, її всебічно досліджували як вітчизняні так й іноземні науковці, висвітлюючи майстерність працівника медіа з позицій етики й права (О. Д. Кузнецова), навичок, умінь, особистих якостей – професіограми (В. Здоровега). З позицій будови тексту як ефективного повідомлення ґрунтовні наукові праці підготували В. Різун та Є. Прохоров.

Володимир Різун у своїй праці «Аспекти теорії тексту» [4] дає визначення поняттям тексту і твору, їхній семантиці та функціям, які вони виконують. В той же час російський дослідник Євген Прохоров у матеріалі «Эффективность журналистики как объект социологического исследования» [26, с. 84] констатує, що, не зважаючи на спроби систематизації знань у розумінні терміну «ефективний текст», це поняття залишається багатогранним. Адже зі змінами у суспільстві, змінюються також і його норми та певні поняття, зокрема й ефективності, адже в них вкладається новий зміст.