Економіка будівництва
5

Зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва підприємств, будівель, споруд складаються на основі об’єктних кошторисів, об’єктних кошторисних розрахунків і кошторисних розрахунків на окремі види витрат; це кошторисний документ, що визначає повну кошторисну вартість всіх об’єктів, передбачених Проектом чи Робочим проектом, включаючи кошторисну вартість будівельно-монтажних робіт, витрати на придбання устаткування, меблів та інвентарю, а також усі супутні витрати.

Локальні кошториси –  є первинними кошторисними документами і складаються на окремі види робіт по будівлях та спорудах або по загально майданчикових роботах на підставі обсягів, що визначалися при розробленні проектної документації.

Виділяють такі види локальних кошторисів: на будівельні роботи, внутрішні санітарно-технічні, внутрішні електромонтажні роботи, придбання пристроїв, інвентарю ті на інші види роботи.

В локальних кошторисах визначається кошторисна вартість робіт (чи собівартість будівельно-монтажних робіт), яка містить в собі прямі витрати та загально виробничі витрати.

При складані локальних кошторисів застосовуються:

  1.       ресурсні елементні кошторисні норми України;
  2.       вказівки для застосування ресурсних елементних кошторисних норм;
  3.       ресурсні кошторисні норми експлуатації будівельних машин та механізмів;
  4.       поточні ціни на матеріали та витрати;
  5.       поточні ціни машино-годин;
  6.       поточна вартість людино-годин відповідного розряду робіт;
  7.       поточні ціни на перевезення вантажу для будівництва;
  8.       правила розрахунку загальновиробничих витрат.

До локальних кошторисів складаються  відомості ресурсів, які містять дані: трудомісткість і середній розряд робіт, нормативна потреба в матеріально-технічних ресурсах в фізичних одиницях вимірювання, вартість одиниці вимірювання трудових та матеріально-технічних ресурсів.