Проект лісопильного цеху
3

Всі види обробки і переробки деревини об'єднуються у лісопереробній промисловості. До її складу входять деревообробна, целюлозно-паперова і лісохімічна галузі. Деревообробна галузь об'єднує велику групу виробництв пов'язаних, в основному, з механічною обробкою деревини. За видом сировини і продукції, а також основних видів обробки деревообробної промисловість можна поділити на чотири основних групи виробництв: лісопильно-деревообробне; виробництво клеєних матеріалів і плит; виробів з деревини; спеціальні виробництва.

Група лісопильно-деревообробних виробництв із круглих лісоматеріалів пиловочника ( колод і кряжів ) виробляє пило продукцію. Основним видом обробки в цій групі є повздовжнє і поперечне пиляння і фрезерування. Продукція бруси і шпали, дошки обрізні і не обрізні, пиляні і фрезеровані, заготовки пиляні і фрезеровані, технологічна тріска.

Лісопильно-деревообробних виробництвах склались наступні типи підприємств.

Спеціалізовані лісопильні підприємства - лісозаводи. Основною продукцією таких підприємств є пиломатеріали (бруси, дошки) і заготовки різного призначення. За використанням основної продукції і відходів ці підприємства кооперуються з целюлозно-паперовим та лісохімічними підприємствами.

Спеціалізовані деревообробні підприємства - деревообробні комбінати (ДОКи). Продукцією таких підприємств є пиломатеріали, заготовки, чистові меблеві комплекти дерево стружкові або дерево волокнисті плити, фанера

стругана або клеєна, меблі, тара та інша продукція. На таких комбінатах найбільш використовується як деревина, так і відходи від її переробки.

Комплексні підприємства — лісокомбінати, які крімдеревообробного

виробництва займається також вирощуванням і експлуатацією лісових масивів. Такі підприємства найбільш поширені в основному в районах Карпат. Вони найбільш раціонально використовують всі види деревної сировини, в тому числі низькоякісну і дров'яну для виготовлення плитних матеріалів і технологічної тріски для целюлозно- паперового і лісохімічного виробництва.