Морфолого-культуральні ознаки, екологія та практичне значення дріжджів Saccharomyces cerevisiae
23

ВИСНОВОК

Дріжджі - воістину дивні мешканці нашої планети. Непомітні збройного оці, вони оточують нас всюди, не кажучи вже про величезний їх значення в житті людини.

1.Saccharomyces cerevisiae — один з найбільш інтенсивно досліджених еукаріотичних модельних організмів в молекулярній і клітинній біології, як модельної бактерії. Він корисний у дослідженні клітинного циклу, тому що його легко вирощувати, але, як еукаріот, він розділяє складну внутрішню структуру тваринних та рослинних клітин.

2. Saccharomyces cerevisiae має клітини розміром, 5—10 мкм в діаметрі.Форма їх округла, овальна, яйцевидна або злегка подовжена.

3. Безстатевий (брунькування) та статевий шляхи розмноження притаманні аскоміцетним дріжджам Saccharomyces cerevisiae. Брунькуванням у дріжджів Saccharomyces cerevisiae клітини кожного типу можуть утворювати інші гаплоїдні клітини.

4. Культуральні ознаки – характеризують ріст культури в рідких або на щільних середовищах. Штрих на косому сусло-агарі опуклий, з рівними краями, соковитою консистенцією, жовтувато-білого кольору, маслянистий.

На сусло-агарі формуються колонії круглої форми діаметром 0,5-1 см з опуклим центром і рівними краями жовтувато-білого кольору. За характером поверхні описано два типи колоній Saccharomyces cerevisiae: гладкі, маслянисті і тваринний шорсткі, горбисті.

5. S.cerevisiae, хвацько відомий своєю роллю у виробництві продуктів харчування. Це важливий компонент в процесі ферментації, який перетворює цукор в спирт, інгредієнт поділився в пиві, вині і міцних напоїв. також використовується в процесі випічки в якості розпушувача; дріжджі випускати газ у своїх результатах навколишнього середовища в губчастої, як текстури хліба і тортів.

Дріжджі не відносяться до числа організмів, повністю вивчених: у їх біології є нерозкриті таємниці. Я сподіваюся, що моя курсова робота не залишиться непоміченою і допоможе іншим студентам дізнатися більше про такі цікаві і в якійсь мірі таємничі організми – дріжджі.