Форми планування і види планів
18

-                     механізм планування; процес обґрунтування, прийняття та реалізацію планових рішень;

-                     засоби, що забезпечують процес планування (інформаційне, технічне, математико-програмне та організаційне).

Організаційно-централізоване планування  на ТОВ «Сандора» здійснюється «зверху вниз». При такому підході планові стратегії розробляються на вищому рівні управління, де визначаються цілі, основні напрямки й головні господарські завдання розвитку підприємства й проводиться взаємоузгодження нових пропозицій і механізму їх реалізації. Наступним етапом ці цілі, завдання й показники в більш деталізованій конкретній формі включаються в плани підрозділів. Це вже технологічне планування, що встановлює пропорції й обсяги виробництва за всіма видами продукції, що випускається на ТОВ «Сандора».  Після узгодження планових завдань із конкретними виконавцями плани остаточно затверджуються вищим керівництвом підприємства.

 

2.3 Оцінка ефективності застосування планів на підприємстві

Принципи планування визначають характер та зміст планової діяльності економічної організації. Правильне дотримання принципів планування надає можливість ефективної роботи підприємства та зменшує можливість від’ємних результатів планування.

Система показників планування діяльності забезпечує оперативність, мобільність, необхідну ефективність роботи підприємства. Ця система призначена враховувати всі ризики при нестійкому попиті на продукцію, коли неминуче виникають невизначеності, пов’язані з ймовірністю існування додаткових матеріальних витрат і неможливістю достатньо точної оперативної оцінки більшості витрат.

Для ефективного управління діяльністю каналів продажів, фінансові показники бізнес-процесів групуються до бюджетів центрів фінансової відповідальності. На підставі бюджетів бізнес-процесів і проектів на ТОВ