Аналіз національної економіки Бразилії
3

ВСТУП

Метою роботи є загальна характеристика стану національної економіки Бразилії протягом  останнього десятиріччя. Завдання полягає в аналізі конкретних макроекономічних показників цієї країни (ВВП та його складові, рівень реального ВВП на душу населення, рівень безробіття та інфляції, кореляційні зв’язки між основними макроекономічними індикаторами (ВВП, безробіття, інфляція), ставки оподаткування, сальдо державного бюджету та платіжного балансу, динаміка валютного курсу та місце Бразилії в рейтингах за макроекономічними індексами.)

Географічне розташування. Бразилія — найбільша держава Латинської Америки, що займає майже половину континенту. На півночі межує з Венесуелою, Гайаною, Суринамом, Французькою Гвіаною, на півдні — з Уругваєм, на заході — з Аргентиною, Парагваєм, Болівією і Перу, на північному заході — з Колумбією. На півночі і сході омивається водами Атлантичного океану. Територія — 8511,996 тис. км²., що становить 5,7 % від усього суходолу світу. Бразилія — п'ята за величиною країна світу.

Населення. 206,08 мільйонів осіб (на 12 червня 2016 року), що становить 2,83% усього населення світу. Бразилія займає 5-е місце у списку країн за чисельністю населення. Середня тривалість життя в країні становить 31,7 років. Згідно перепису Бразильського інституту географії та статистики (IBGE) релігійно-конфесійний склад населення є наступним: 73,6 %  — католики, 15,4 % — протестанти, 7,4 % населення вважають себе атеїстами, 1,3 % — спіритуалісти. 1,8 % — прихильники інших релігій,0.3 % — прихильники традиційних африканських релігій.

Столицею країни є місто Бразиліа. Населення — 2,6 млн мешканців. Місто відоме своїм міським плануванням, сучасною архітектурою та швидким зростанням населення. Як столиця Бразиліа є місцем розташування всіх 3 гілок бразильської влади та 119 іноземних посольств. Бразилія відноситься до груп країн, що розвиваються.

Бразилія — федерація, що  розділена на 26 штати, федеральний округ, в якому знаходиться столиця країни, муніципалітети. Крім того, у складі федерації знаходяться три федеральні території, які підпорядковуються центральній владі. Наразі у Бразилії діє сьома конституція, прийнята в 1988 році, після падіння диктатури у 1985 році. Згідно з цією конституцією, Бразилія є федеративною представницькою республікою, де президент є як главою держави, так і главою представництва.

Державна мова — португальська. Грошова одиниця - бразильський реал.

Бразилія досягла великих успіхів у створенні сучасного промислового виробництва, перетворилася з аграрної на індустріально-аграрну країну. Згідно з класифікацією ООН вона належить до групи «нових індустріальних країн» і класифікується як країна з більш високим середнім доходом. Бразилія посідає 10-е місце в світі і 8-е — серед країн ринкової економіки, безпосередньо слідуючи за «сімкою».

Країна має один з найбільших військових бюджетів (11-й) за розміром в світі. Традиційно Бразилія була лідером в латиноамериканському суспільстві і грала важливу роль у системі колективної безпеки та економічній кооперації Західної півкулі. Зараз вона є членом Міжамериканського договору взаємної допомоги, член Організації американських держав, а також СОТ, МБРР, МВФ, МФЧХ, ООН (1945), БРІКС, G-20 та G-4.

Метою аналітичної роботи є загальна характеристика стану національної економіки Брзилії.

Для досягнення даної мети були поставлені такі завдання:

        аналіз макроекономічних показників Бразилії за останні 10 років;

        вивчення місця Бразилії в світових рейтингах.

            Структура та обсяг аналітичної роботи. Аналітична робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел із 15 найменувань. Зміст роботи викладено на 22 сторінках тексту. Аналітична робота містить 25 таблицьь та 20 рисунків.