Підвищення ефективності енергоблоку 300МВт при згорянні та обґрунтування заміни пальникового пристрою УЗПІ на ТКЗ на прикладі Криворізької ТЕС
3

ВСТУП

 

Основним положенням  "Національної  енергетичної  програми України на період до 2012 року"  є орієнтація на використання власних паливних ресурсів  при максимальному скороченні в електроенергетиці імпортованого палива, у першу чергу, природного газу і мазуту.

Реалізація цього положення припускає пріоритетне фінансування проектів реабілітації і модернізації діючих електростанцій, що забезпечують переклад вугільних ТЕС на енергетично та екологічно ефективні технології зпалювання власних низькоякісних вугіль при мінімальному використанні високо реакційних видів палива для підтримки паління, впровадження ефективних технологій використання природного газу , у тому числі в комбінованому (парогазовом) циклі.

Світовий досвід розвитку енергетики і прогнозні оцінки показують, що подальший стійкий її розвиток можливо в рамках оптимізації взаємопов'язаної тріади: енергетика-економіка-екологія.

Енергетика України застаріла і морально і фізично. Більш 70 % ТЕС відробили свій ресурс. Більшість електростанцій були здані в експлуатацію ще в 60-70 р. і на багатьох з них основне обладнання відробило по 100-280 тисяч годин, вибравши в такий спосіб не тільки розрахунковий ресурс, але і резерв збільшення терміну служби.

Техніко-економічний аналіз показує, витрати на будівництво нових пиловугільних ТЕС складають 930 $/кВт, нових парогазових - 530 $/кВт, модернізація - 290 $/кВт. У такий спосіб модернізація існуючих  установок, що генерують, є найважливішим напрямком подальшого розвитку ТЕС України.

Найважливішою задачею наукового супроводу проектів є  забезпечення комплексного підходу до реконструкції і модернізації блоку, що включає  одночасно котел, турбогенератор, трансформатор, і АСУ блоку по чотирьох основних напрямках: комп'ютеризація проектування і керування; використання