Розвиток творчих здібностей дітей дошкільного віку у процесі процесі проектної технології
33

ВИСНОВКИ

              В результаті наукового дослідження з проблеми розвитку творчих здібностей у процесі проектної технології були вирішені наступні задачі:

  1. теоретично обґрунтовано суть проектної технології, яка полягая у орієнтованості на пізнавальний інтерес та творчу самореалізацію дітей, забезпечує розвиток їх інтелектуальних можливостей, вольових якостей, творчих здібностей, оскільки здійснюється з метою розв’язання певних проблем, шляхом раціонального поєднання теоретичних знань із їх практичним застосуванням. Відповідно, реалізація проектної технології полягає у постановці перед дітьми соціально або особистісно значущої проблеми, вирішення якої потребує набуття нових знань, інтегрування їх з попередньо набутим життєвим та навчальним досвідом, здійснення конкретних дослідницьких дій, аналізу отриманих результатів, формулювання висновків. Проектна технологія розробляється під конкретний педагогічний задум і має чітко окреслений результат, здійснення процесу навчання на основі її реалізації можна розглядати як фактор впливу на формування «знаннєвої» сфери свідомості дітей, оскільки «оброблена» навчально-пізнавальна інформація набуває форми конкретного об’єкту, що за своєю сутністю характеризується як інтелектуальний чи матеріальний продукт, створений самими дітьми.

У процесі дослідження були також визначені можливості використання проектної технології для розитку творчих здібностей дошкільників, які полягать в тому, що в період роботи над проектом здійснюється інтеграція між загальними способами мисленнєвої, мовленнєвої, художньої та іншими видами діяльност дітей. Покращуються навики зображувальної діяльності, розвивається моторика рук, активізується і збагачується словниковий запас дошкільника, легко встановлюються контакти з іншими дітьми та дорослими, вміння самостійно мислити і робити висновки. Проектна технологія являє собою гарну можливість