Формування моральної поведінки дітей дошкільного віку у процесі спілкування
2

ВСТУП

Проблема формування моральних якостей особистості дошкільнят, звичок моральної поведінки стояла перед педагогами завжди. Як показують соціологічні дослідження, проведені серед батьків та вихователів, найціннішими якостями дітей, незважаючи на захоплення раннім інтелектуальним розвитком, і ті і інші вважають доброту і чуйність. Практично всі освітні програми для дітей дошкільного віку містять розділ, який спеціально присвячений вихованню моральних якостей особистості, хоча називатися предмет такого виховання може по-різному: «соціально-емоційне» виховання, або «моральне» виховання, або формування гуманного ставлення до інших людей. Важливість цього завдання очевидна. Саме в дошкільному віці складаються основні етичні інстанції, оформляються і зміцнюються основи особистості і ставлення до інших людей. Разом з тим методи такого виховання далеко не настільки очевидні і представляють серйозну педагогічну проблему. При всьому різноманітті цих програм педагоги відзначають наростання дитячої агресивності, жорстокості, емоційної глухоти, замкнутості на собі та власних інтересах.

Актуальність дослідження полягає в тому, що проблема морального розвитку дітей дошкільного віку в даний час актуалізується, безсумнівно, і ситуацією, що склалася в сучасному суспільстві. Ціннісний вакуум, бездуховність, що обумовлені відчуженням людини від культури як способу збереження і передачі цінностей, ведуть до трансформації розуміння добра і зла у підростаючого покоління і ставлять суспільство перед небезпекою моральної деградації. Потребує переосмислення і сама система морального виховання дошкільника. У зв’язку з цим перед дитячим навчальним закладом постає важлива задача формування моральної поведінки  та моральних цінностей підростаючого покоління.

Аналіз психолого-педагогічної літератури дозволяє зробити висновок, що проблема формування моральної самосвідомості дітей дошкільного віку вивчалася в роботах багатьох психологів – Л. Виготського, В. Мухіної,