Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
15

на строковій військовій службі не менше 3 місяців; громадяни призовного віку, які мають вищу або повну загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби; військовозобов’язані; а також жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років – на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу.

У Національній доктрині розвитку освіти говориться: «Національне виховання є одним із головних пріоритетів, органічною складовою освіти. Його головна мета – виховання свідомого громадянина, патріота, набуття молоддю соціального досвіду, високої культури міжнаціональних відносин. Головними складовими національного виховання є громадянське та патріотичне виховання» [34, с. 5]. Таким чином, військово-патріотичне виховання – цілеспрямований, організований процес формування готовності юнаків старшого шкільного віку до строкової військової служби в Збройних Силах України. Його зміст визначається Конституцією, законами України, військовою Присягою та військовими статутами.

Водночас сучасними науковцями здійснюються спроби внести зміни до законодавчих документів. Так, М. Зубалієм та О. Остапенко [38] розкрито методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу з допризовної підготовки та військово-патріотичного виховання учнівської молоді в загальноосвітніх навчальних закладах у 2015–16 навчальному році. Детальніше це питання розглянемо в параграфі 2.1 реферату. Також М. Зубалієм та О. Остапенко запропоновано Проект Концепції загальнодержавної програми військово-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді України [38] відповідно до сучасних соціальних та державних запитів. А науковець В. Івашковський запропонував Проект «Концепції військово-патріотичного виховання молоді України» [17].

Таким чином, підсумовуючи матеріал, представлений у цьому параграфі наукової роботи, зазначимо, що аналіз документів, у яких регулюються теоретичні та практичні шляхи реалізації допризовної підготовки