Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
21

Всеукраїнський фізкультурно-патріотичний фестиваль школярів України «Козацький гарт» має на меті формування здорового способу життя, підвищення соціальної активності і зміцнення здоров’я учнівської молоді, поліпшення національно-патріотичного виховання учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

М. Зубалій розглядає у наукових дослідженнях [15] питання військово-патріотичного виховання учнів у процесі позакласної роботи загальноосвітніх навчальних закладів. Як зазначає науковець воно має бути таким, щоб у ньому прищеплювались інноваційні методики, спрямовані на виховання в школярів мотивів, потреб і звичок підвищення військово-прикладних умінь і навичок та фізичної підготовленості під час занять у школі, спортивних секціях із боротьби хортинг, домашніх умовах і в туристських колективах. Цей підхід, за переконанням дослідника, буде сприяти формуванню в учнів ЗНЗ позитивної мотивації до військово-патріотичного виховання в процесі позакласної роботи, проведення військово-спортивних ігор і походів місцями бойової слави українського народу. Це значно підвищить їхню рухову активність і загальну фізичну підготовленість, яка допоможе успішно складати навчальні нормативи з предмета «Захист Вітчизни» та правильно оцінювати стан підготовки старшокласників загальноосвітніх навчальних закладів до участі в позакласних заходах із військово-патріотичного виховання.

М. Куцкір та І. Семененко особливу увагу у процесі допризовної підготовки молоді відводять фізичному вихованню [45]. На думку науковців, це може сприяти вихованню дисциплінованості, колективізму, товариської взаємодопомоги та формуванню стройової виправки та підтягнутості.

Чимало з цих завдань і цілей, за переконанням науковців, повинно вирішуватись безпосередньо на уроках фізичної культури з першого класу, а для юнаків 10–11-х класів починають діяти ще й вимоги «Програми допризовної підготовки молоді», в якій передбачено окремий розділ – «Прикладна фізична підготовка». Це ускладнює, але й доповнює шкільний