Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
25

розумових здібностей, вироблення навичок самостійної роботи, уміння використовувати отримані знання на практиці.

Основною формою організації фізичної підготовки, як зазначають дослідники [18], є урок з фізичної культури. Головні функції покладаються на практичне виконання фізичних вправ. Але основним організаційно-педагогічним принципом програми, як наголошують дослідники, має бути диференційоване використання засобів фізичної культури на заняттях із ліцеїстами з урахуванням стану їхнього здоров’я, ступеня фізичного розвитку, рівня фізичної підготовленості, соматичної типології.

Головними вимогами до уроків фізичної культури є формування умінь і навичок самостійно займатися фізичними вправами, розвиток пізнавальних інтересів, здійснення міжпредметних зв’язків.

Основними критеріями визначення рівня фізичної підготовленості в ліцеях із посиленою військово-фізичною підготовкою є виконання комплексу вправ, які розкривають фізичні якості юнаків: швидкості (біг на 30 м), витривалості (біг 2000 м або крос 3000 м), гнучкості (нахил тулуба вперед із положення сидячи), сили (підтягування на високій перекладині), спритності («човниковий» біг 4x9 м з перенесенням предмета), швидкісно-силових якостей (стрибок у довжину з місця).

Г. Бесарабчук акцентує увагу на тому, що адміністрація ліцею має можливість самостійно визначати персональну штатно-організаційну кількість працівників структури [5]. Це викликає необхідність якісного підбору працівників і належного фахового методичного забезпечення їх діяльності. Відповідно, для якісної роботи фахівців структури виникне необхідність створення навчально-методичної документації, і в першу чергу, навчальних і робочих навчальних програм, в яких необхідно системно відображати сучасні підходи у формуванні готовності до служби в армії.

Ми вважаємо, що для того, щоб була створена така структура в ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою, необхідно розробити науково-нормативне забезпечення щодо створення і діяльності цієї структури в ліцеї, виходячи з його кадрових, інформаційних, методичних та матеріально-технічних можли