Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
5

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОБЛЕМИ ДОПРИЗОВНОЇ ПІДГОТОВКИ МОЛОДІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

 

 

1.1. Сутність та зміст процесу допризовної підготовки молоді в науковій літературі

 

У зв’язку з переходом Збройних Сил України на комплектування військовослужбовцями за контрактом, центрами підготовки молоді до захисту країни стають школа, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою, вищі навчальні заклади. З даними наукової літератури [4; 6; 20] допризовна підготовка молоді є результатом підготовки молоді до служби в Збройних силах України.

На основі аналізу наукової літератури з’ясуємо сутність процесу допризовної підготовки молоді.

Т. Бабич вважає, що зміст та основне завдання допризовної підготовки можна визначити як процес формування здорової, фізично та інтелектуальної загартованої людини, яка спроможна до захисту Вітчизни та самореалізації [3]. На нашу думку, таке твердження науковця є цілком правильним, адже для того, щоб захищати країну людина повинна бути здоровою як фізично, так і морально.

Як ми зазначали вище важливою складовою (або кінцевим результатом) процесу допризовної підготовки є готовність особистості до захисту Вітчизни. М. Зорій вважає, що поняття «готовність до гідного служіння Батьківщині – це багатокомпонентне утворення, що відповідає системі ціннісних вимог, які пред’являються суспільством і його воєнною організацією до особистості. До числа цінностей, на яких ґрунтується військова та інші види державної служби, науковець відносить: громадянський і військовий обов’язок, військова майстерність, морально-вольова готовність [