Організація нормування праці в локомотивному депо
2

РОЗДІЛ 1 ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

1.1 Організація нормування праці в локомотивному депо

Відмінною особливістю робіт з ремонту локомотивів є профілактичний, попереджувальний їх характер і велике розходження в трудомісткості ремонту конкретних локомотивів, тобто в числі робочого часу (чол - год, чол - днів), що витрачається на одиницю даної роботи.

Найбільшу питому вагу на ремонті локомотивів займають слюсарні роботи: слюсарно-заготівельні, слюсарно-розбірні, слюсарно-складальні, слюсарно-оброблювальні.

На ремонті локомотивів в основному застосовують укрупнені норми часу, тобто на комплекс операцій, пов'язаних з ремонтом локомотива. При її розрахунку враховують норми на кожну операцію і частки їх у загальному комплексі робіт

де а – повні нормативні витрати часу на виконання конкретної операції;

кп – нормативний коефіцієнт, що враховує частоту повторюваності операції;

mчисло операцій, що включаються в укрупнену норму.

Частоту повторюваності операцій можна визначити на основі фотографії виробничого процесу або спеціального спостереження. Якщо яка-небудь операція рідко зустрічається при виконанні даного виду ремонту, то її не слід включати в укрупнену норму, а для неї розраховувати окремо норму часу.

Специфічна у зв'язку з особливостями умов роботи норма часу для локомотивних бригад. Для локомотивних бригад поїзних локомотивів норму часу