Проблеми раціонального розподілення електроенергії
65

Захисні заходи – це сукупність вимог до працюючих і порядку виконання робіт.

До захисних засобів при нормальному режимі роботи електричних установок відносяться:

- ізоляція струмопровідних частин;

- недоступність струмопровідних частин;

- орієнтування в електроустановках;

- ізоляційні площадки;

- захисне замикання (шунтування фази).

 

5.1.5 Опис долікарської допомоги потерпілим при нещасних випадках

При ураженні електричним струмом людини, необхідно спочатку звільнити потерпілого від дії струму а потім надати першу медичну допомогу.

Заходи долікарської допомоги залежать від стану, в якому знаходиться потерпілий після звільнення від електричного струму. Після звільнення потерпілого від дії електричного струму необхідно оцінити його стан. У всіх випадках ураження електричним струмом необхідно обов'язково викликати лікаря незалежно від стану потерпілого.

За відсутності дихання та пульсу у потерпілого внаслідок різкого погіршення кровообігу мозку розширюються зіниці, зростає синюшність шкіри та слизових оболонок.

Потерпілого слід переносити в інше місце лише в тих випадках, коли йому та особі, що надає допомогу, продовжує загрожувати небезпека або коли надання допомоги на місці не можливе. Для того, щоб не втрачати час, не слід роздягати потерпілого. Не обов'язково, щоб при проведенні штучного дихання потерпілий знаходився в горизонтальному положенні. Якщо потерпілий знаходиться на висоті, необхідно перед спуском на землю зробити штучне дихання безпосередньо в люльці, на щоглі і на опорі.

5.1.6 Аналіз пожежовибухонебезпечності об’єкта

Крім класифікації приміщень за степенем ураження електричним струмом, виробничим приміщенням надається характеристика пожежної небезпеки об’єкта, що визначається кількістю та пожежонебезпечними властивостями речовин і матеріалів, які знаходяться або обертаються в ньому з урахуванням особливостей технологічних процесів, розміщених на виробничих об’єктах.