Проблеми раціонального розподілення електроенергії
73

трансформаторами потужністю 63-160 МВА. Дугові електричні печі це різко змінні, нелінійні навантаження. Вони також споживають значні кількості реактивної потужності (tgj=0,88).

Поліпшення якості сталі забезпечується за допомогою установок електрошлакового переплаву, які споживають 5-10 МВА. Ці установки також є несиметричним навантаженням для мережі.

Синхронні двигуни 10-20 МВА з тиристорними перетворювачами є головними приводами прокатних станів, це споживачі з ударним нелінійним навантаженням. Нові споживачі викликають погіршення.

Структурна перебудова енергетики, створення енергетичного ринку, втілення енергозберігаючих технологій привели до нових взаємовідношень між персоналом електростанцій, електричних мереж та споживачами. Ущерби від перерви електропостачання, причини виходу параметрів по якості електроенергії за нормовані значення та пов’язаний з цим ущерб ці питання стали не абстрактними. Збитки повинні компенсувати чиновники. Все це потребує комплексного підходу до проблеми якості енергії.

 

6.2 Вплив якості електричної енергії на роботу споживачів

Якість електричної енергії має істотний вплив на надійність і економічність роботи електрообладнання. Погіршення якості електричної енергії може призвести до збитків: вихід з ладу електротехнічного обладнання, порушення роботи пристроїв автоматики, телемеханіки, зв'язку, електронної техніки, збільшення втрат електроенергії, нерегламентованих змінами технологічного процесу, зниження якості продукції, що виробляється, продуктивності праці та інше. В окремих випадках якість електричної енергії може вплинути на безпеку життя і здоров'я людей.

  Якість електричної енергії впливає на працездатність і ефективність функціонування електроприймачів. Стосовно інфокомунікаційних систем якісної

електричної енергії слід розглядати як вплив кондуктивних перешкод (електромагнітних перешкод, що поширюються через елементи електричної мережі) на обладнання. При цьому, якщо рівень перешкод (показників якості