Ефективне використання машин
47

1.16. Відкривання, внутрішній огляд, очищення та ремонт посудин, апаратів та інших ємностей, а також виконання вказаних робіт, пов’язаних з виділенням вибухонебезпечних, токсичних, задушливих газів, горючих рідин, парів, можуть здійснюватися тільки після отримання письмового дозволу на це власника або уповноваженої ним особи і під безперервним наглядом особи, відповідальної за безпеку виконання робіт у відповідності з ДНАОП 0.00-5.11-85.

1.17. Після закінчення ремонту, технічного огляду або налагодження, перед пуском обладнання, машини або механізму, усі зняті  огородження та пристрої повинні бути встановлені на свої місця, прочно і правильно закріплені.

1.18. Через канали, трубопроводи та інші місця, небезпечні та незручні для проходу необхідно влаштовувати перехідні містки шириною не менше ніж    0,6 м з перилами висотою не менше ніж 1 м, а на спусках і підйомах - добре укріплені драбини з поручнями.

1.19. Прорізи в перекриттях, люки колодязів, камер, підземних комунікацій, отвори в підлозі, заглиблені місткості, канали, траншеї, котловани повинні бути закриті суцільними настилами, кришками або огороджені по всьому периметру.

1.20. Усі пускові пристрої машин, що відносяться до одного робочого місця, повинні бути зосереджені на пульті управління.

1.21. Роботи на комп`ютерах проводити у відповідності до вимог  ДНАОП 0.00-1.31-99.

2. Діагностичні роботи.

2.1. Перед діагностуванням машина повинна бути надійно загальмована й закріплена на посту діагностування від самовільного руху. Під час діагностування агрегатів з навісними, напівнавісними і причіпними машинами та робочими органами їх необхідно від’єднати від машини або опустити раму і робочі органи на спеціальні підкладки.