Ефективне використання машин
51

Ремонтні підприємства і майстерні виділяють всі перераховані види забруднень або накопичують їх в процесі очищення машин і при проведенні різних технологічних процесів ремонту.

В нашій країні охороні навколишнього середовища приділяють велику увагу. В Конституції України записано «В інтересах теперішнього і майбутнього покоління в Україні проводиться необхідні заходи для збереження чистого повітря і покращення навколишнього середовища». Важливу роль в охороні навколишнього середовища відводиться працівникам сільського господарства. Своєчасна і чітка для механізму охорони навколишнього середовища залежать від працівників сільського господарства.

Сьогодні машини, які використовуються в сільському господарстві є одним із головних техногенних джерел забруднення довкілля. Автотранспортний комплекс розглядається зараз, як всесвітня екологічна загроза людству. Забруднення повітря транспортними засобами пов’язано зі споживанням енергії  видобувних органічних добрив.

Перспективним напрямком в боротьбі за зменшення токсичності відпрацьованих газів двигуна та збереження ресурсів є перехід до альтернативних палив, які, як правило не є нафтопродуктами.

Останнім часом, у нашій країні і за кордоном вивчається проблема заміни бензину і дизельного палив рослинною олією.

Зменшення забруднення довкілля досягається шляхом раціональної експлуатації машинно-тракторного парку. До основних складових з них входять:

-підтримка техніки в технічно справному стані за оптимальних регулювань їх системи та агрегатів;

-оптимальне управління технікою в експлуатаційних умовах;

-оптимізація дорожніх умов руху (для автомобілів);

-раціональне використання техніки під час виконання транспортних робіт.