ПРУЖНІ ВЛАСТИВОСТІ КРИСТАЛІВ ТИПУ (PbySn1-y)2P2S6
5

РОЗДІЛ 1

НЕПРУЖНЕ РОЗСІЮВАННЯ СВІТЛА

 

1.1. Раманівське розсіювання світла

Комбінаційне розсіювання (раманівське розсіювання). Явище полягає в тому, що в спектрі розсіювання, котре виникає при проходженні світла через речовину, крім незміщеної лінії містяться нові лінії, частоти яких представляють собою комбінацію частоти падаючого світла і частот коливальних або обертових переходів молекул, що розсіюють: . Звідси і походить назва «комбінаційне розсіювання світла» [1].

Дослідження комбінаційного розсіювання світла дає багато відомостей про будову молекул. За допомогою цього методу легко і швидко визначаються власні частоти коливання молекули, також він дозволяє визначити симетрію молекул. У кристалах комбінаційне розсіювання світла зазвичай пов’язують з оптичними гілками коливань кристалічної ґратки. Спектри комбінаційного розсіювання настільки характерні для молекул, що з їх допомогою здійснюють аналіз складних молекулярних об’єктів, аналіз котрих хімічними методами надзвичайно ускладнений або навіть неможливий.

У роботі [2] приведено результати дослідження комбінаційного розсіювання (КР) в кристалах системи . Температурна еволюція спектрів КР кристалу вказує на те, що при фазовому переході з параелектричної фази в сегнетоелектричну основні зміни зазнають низькочастотні коливання, в яких беруть участь атоми олова. Збільшення відстаней між найбільш високочастотними смугами у спектрі свідчить про наявність певного спотворення аніонів нижче температури переходу. Натомість Р Р зв'язок не зазнає суттєвих змін при зміні температури. Повну ідентифікацію довгохвильових коливань для сегнетоелектричної фази кристалу при температурі 15 К проведено в роботі [3]. З використанням різних геометрій розсіювання одержано частоти та LО-ТО розщеплення для всіх 28