Термічна піч, як об’єкт автоматичного управління
3

комплекс споруд для виробництва чавуну на метав- лургіч. підприємстві. До складу комплексу доменного цеху зазвичай входять: доменна піч з фундаментом і колошниковим пристроєм; будівлю ливарного двору і піддоменників з робочою площадкою навколо печі; похилий міст для подачі скіпів на завантажувальний пристрій печі; ліфт для підйому обслуговуючого персоналу на майданчики доменної печі; блок воздухонагревателей з повітропроводами холодного і гарячого дуття, димарем, фундаментами і будівлею або відкритої підкранової естакадою з робочою площадкою; машинне будівлю скіпового підйомника; будівлю управління піччю і контрольно-виміряє. приладів; пиловловлювачі з газопроводами брудного газу, опорами і фундаментами і газоочистка; Скіпова яма; рудні двори і бункерна естакада для зберігання і механізованої подачі до скіпів шихтових матеріалів; підйомник коксового дріб'язку. Комплекс доменного цеху складається з декількох доменних печей (від 2 до 12) і ряду загальноцехових об'єктів: розливних машин, складу чавуну, цехи з переробки шлаку, депо ремонту ковшів, глиномялки, електричні. підстанції, ремонтних майстерень, адміністративно-побутового обслуговування та ін. Производственная структура цеха приведена на рис. 1.1.

Заготовки в РМЦ бывают следующих видов: поковки, изготовленные силами РМЦ, либо купленные со стороны; отливки, покупные штамповки, металлоконструкции, прокат. Отливки, прокат, крупные штамповки, металлоконструкции - поступают в РМЦ из цехов-изготовителей завода, либо со складов покупных полуфабрикатов.

В силу сложившейся тяжелой экономической ситуации на заводе ПКО при содействии ЦЗЛ и лаборатории упрочнения и стойкости ОГМ заняты вопросом замены дорогостоящих материалов более дешевыми материалами при незначительном снижении эксплуатационных свойств. Такого эффекта можно достичь, в частности, используя соответствующую термическую обработку.

1.1 Особенности конструкции и работы Доменна піч призначена для виплавки чавуну із залізних руд і є найважливішим агрегатом чорної металургії. Основою технологічних процесів, що протікають в доменній печі, є процеси відновлення оксидів заліза.

 

Доменна піч являє собою високу шахту круглого перетину (рисунок 1), що спирається на залізобетонний фундамент зазвичай багатогранної форми. Нижня частина (підошва) фундаменту перебувати на глибині 6 - 7 м. Надземна частина фундаменту викладена з вогнетривкого бетону.

 

Профіль робочого простору печі у вертикальному розрізі становлять колошник (верхня циліндрична частина), шахта (верхня конусна частина), распар (широка