Проектування та розрахунок полігонометрії згущення
2

1. Характеристика полігонометрії згущення

Полігонометричні мережі 4 класу, 1 і 2 розряду створюють для згущення державних планових геодезичних мереж 1, 2 та 3 класів, яких недостатньо для виконання топографічних знімань. Згущення здійснюють до тих пір, поки ен буде забезпечена необхідна щільність пунктів.

Курсовий проект “Проектування полігонометричних мереж згущення” передбачає проектну розробку полігонометрії 1 розряду, призначеної для згущення  Державної геодезичної мережі в заданому районі проведення топографо-геодезичних і земельно-кадастрових робіт.

При виконанні топографічних, земельно-кадастрових, інженерно-геодезичних смереж недостатньо, тому виконується згущення геодезичних мереж згущення.

Проект полігонометричних ходів згущення розділяється на складання передчасного і кінцевого проектів.

Передчасний проект складають на картах масштабів 1:10000-1:25000 в залежності від площі земельної ділянки, а також на аерофото- і космічних знімках. При відсутності використовують окомірну зйомку, виконаною за результатами загального перегляду ділянки місцевості.

Перед складанням проекту  з’ясовують наявність в натурі пунктов ГГС і можливості їх знаходження.

Всі збережені пункти і ходи наносять на план чи карту виконаного району робіт.

Ходи полігонометрії  проектують, керуючись наступними умовами:

1) ходи за можливістю повинні мати витягнуту форму і сприятливі умови для вимірювання кутів і довжин ліній. Бажано пункти закладати вздовж дороги, вулиць, лісних просік, тротуарів і т.д.

2) слід збігати дуже коротких і довгих ліній.

3) слід збігати  великої кількості вузлових точок для простоти зрівнювання.