Вогнетривка промисловість
2

 

ВСТУП

 

Промисловість, що безперервно розвивається, складається з тісно зв’язаних одна з одною галузей, виникнення і розвиток яких є продуктом суспільного розподілу праці і результатом технічного прогресу.

Продукція, що випускається промисловістю вогнетривких матеріалів, є складовою частиною основних фондів провідних галузей промисловості, без якої неможливе здійснення ряду основних виробничих процесів.

Вогнетривка промисловість виробляє всілякі вогнетривкі матеріали, необхідні для будівництва і ремонту різних теплотехнічних агрегатів. Без вогнетривких матеріалів при сучасному рівні техніки неможлива робота металургії, машинобудування, хімічної, скляної, керамічної і інших галузей. Тому вона належить до галузей цілої індустрії від рівня виробництва і якості продукції багато в чому залежить технічний прогрес і розвиток ряду провідних галузей промисловості і перш за все чорної металургії.

Основним споживачем вогнетривів є чорна металургія, яка з врахуванням виплавки сталі на машинобудівних заводах витрачає більше 60% всього об’єму вогнетривких виробів. У складі галузі об’єднані підприємства добувної промисловості.

Виробництво вогнетривів забезпечує розвиток нових областей техніки атомної промисловості. При створені керованих ракет і космічних кораблів використовуються особливі вогнетриви.

Всі вогнетривкі матеріали, класифікуючи по мірі необхідності подальшої обробки вихідної сировини при випуску продукції, використовуваної як для будівництва нових теплових агрегатів, так і для ремонту тих, що діють, можна розділити на два види: