Інформаційне забезпечення навчального процесу у Червоноградській школі №1
19

інформація. Для шкільних потреб вона повинна попередньо готуватися шляхом відбору, систематизації, цільового спрямування, набуття відповідних форм тощо. Зрозуміло, що самостійно школа не може виконувати такі завдання. (http://www.libcenter.com/index.php/zmist-proektu/statti/21-proekt-informatsijne-zabezpechennya-zagalnoosvitnogo-navchalnogo-zakladu)

Інформація, яка збирається у школі, повинна бути повною, об’єктивною, конкретною і вчасною. Для створення системи внутрішньо шкільної педагогічної інформації необхідно знати мету інформації, її зміст, обсяг, а також хто і в якій формі буде її збирати, кому вона надходить і як використовується в управлінні. Вирізняються два види управлінської інформації: оперативна і стратегічна.

Управлінська інформація – це дані, які мають для керівника певну новизну і вимагають прийняття ним управлінських рішень. Це можуть бути відомості про хід і результати навчального процесу, про педагогів, учнів, умови їх навчання, виховання і розвитку. Важливою для директора є і зовнішня інформація: стан справ у сім’ях, зв’язок з позашкільними закладами, дані засобів масової інформації, здобутки педагогіки і психології, теорії управління, передового досвіду. Все опрацьовується керівником школи, і на цій основі приймаються управлінські рішення.

Керівнику школи для прийняття оперативних рішень необхідно мати щоденну і щотижневу інформацію про відвідування, успішність і поведінку дітей, про харчування, виконання плану роботи школи на тиждень.

У щомісячну внутрішньошкільну інформацію включають ще й таку, як робота факультативів і гуртків, виконання навчальних програм і нормативних документів. Оперативна інформація, як правило, збирається й обробляється інформаційним штабом школи, у якому велику роль відіграють органи учнівського самоуправління. Зібрана інформація надходить для аналізу відповідальному, який готує рішення і виносить його на обговорення відповідного органу управління.