Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
119

ІнсталПластХв – це одне із найбільших в Україні підприємств по виробництву метало-пластикових труб. Пожежа на підприємстві такого роду може призвести до техногенної катастрофи місцевого масштабу. Як відомо продуктами згоряння пластикових матеріалів є складні токсичні органічні сполуки, які несуть велику шкоду організму людини. Тому на такому підприємстві повинні виконуватись особливі вимоги, щодо пожежної безпеки. У випадку пожежі на таких підприємствах потрібно проводити екстрену евакуацію людей і зони у яку рухається хмара токсичного диму.

Інші великі промислові підприємства району виготовляють продукцію на основі нешкідливих природних матеріалів і не несуть небезпеки для навколишнього середовища.

На території Городоцького району, а саме селище Угри – знайдене одне із найбільших родовищ природного газу на території західної України. На таких бурових підприємствах існує велика небезпека вибуху або пожежежі. Результатом газопрояву є виникнення надзвичайно сильної і стійкої пожежі, гасіння якої може тривати тижнями, навіть місяцями. Небезпеку саме вибуху становлять склади паливо-мастильних матеріалів, де зберігаються великі запаси дизельного пального (якщо бурова установка має дизельний привід) та мастила.

Також, через місто Городок проходить один із найбільших залізничних транспортних потоків. Залізницею перевозять різного роду матеріали, в тому числі і небезпечні хімічні речовини, такі як фосфор, аміак, дизельне паливо, бензин, зріджені гази і т.д. Для уникнення аварій на кшталт техногенної катастрофи у місті Ожидів, потрібно проводити службами Укрзалаізниці періодичні перевірки транспортних шляхів, електровозів, ємностей для перевезення небезпечних речовин. Також потрібно контролювати температуру, як в середині так і ззовні таких ємностей в залежності від умов зовнішнього середовища.

Місто Городок і Городоцький район в цілому є відносно безпечним місцем для проживання у порівнянні з іншими промисловими районами України. Основну