Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
51

3.4. Аналіз формування пошкоджень в склоформах при циклічних змінах температури і навантажень.

     Для оцінювання пошкоджуваності  матеріалу склоформ використовується метод  LM – твердості, що ґрунтується на методах математичної статистики, використанні параметричних неперервних розподілів. Згідно з цим методом більш представницькими щодо кореляції будь  якої механічної  характеристики   матеріалу  і  станом структури  є не абсолютні  їхні значення, а деякі похідні цих значень, зокрема розсіяння результатів вимірювань , виконаних однаковими приладами  в  ідентичних умовах.

За характеристику матеріалу вибирають розсіяння її значень за параметрами закону розподілу, що описує це розсіяння. Цей метод найпростіше реалізувати, використовуючи як механічну характеристику твердості, значення якої застосовуються для непрямої оцінки зміни властивостей матеріалів.

    Оскільки несуча здатність пружно – пластичного матеріалу під навантаженням  визначається поведінкою локальних областей поблизу концентраторів напружень, а будь-яке руйнування пов’язане  з  пластиною деформацією, та характеристиками твердості, їх можна застосувати  для  оцінки тріщиностійкості, оскільки вони також характеризують опір місцевого матеріалу   місцевої пластичної деформації  під час розклинення матеріалу  індентором приладу для вимірювання твердості.

Дослідження проводили на шліфах які були вирізані із склоформ, що працювали в умовах циклічних змін температури  та силових навантажень. Твердість вимірювали за методом Роквела  при діаметрі кульки 3,175мм  і навантаженні 588,4Н, при цьому кількість замірів складала  не  менше тридцяти. Коефіцієнт гомогенності, який відображає ступінь розсіяння характеристики досліджувань властивостей може визначатися за формулою Гумбеля, яка стосовно  випробувань на твердість має вигляд;