Комплексне вирішення проблеми підвищення опору конструкційних матеріалів
7

пошкоджуваності його поверхні, термостійкості, в’язкості розплаву. З метою дослідження процесів, які  проходять на поверхні склоформ, розроблено відповідне обладнання. Таке обладнання забезпечує можливість вивчення металургійних факторів на швидкість втрати маси  v  і  зменшення пористості  поверхні зразка при  його  взаємодії  із скломасою. Отримані результати пояснюють, перш за все, зменшення концентрації напруження у графітових включеннях, а також, в  певній мірі, зміну їх розмірів і розміщення [2].

Зменшення параметра форми  з  20-25 (пластинчастий графіт)  до 1-2  (кулеподібного  графіту ) призводить до зниження коефіцієнта напруження у включенні приблизно в 5раз. Отриманні результати дозволяють говорити  про пряму залежність між структурою і властивостями  [ 3 ].

 Для комплексної оцінки працездатності матеріалів розроблено нову методологію, яка містить використання як стандартних, так  і  заново запропонованих установок та методик. За  допомогою нової методології вивчено вплив хімічного складу та структурних факторів на критерії надійності та довговічності сплавів.  Показано  зв'язок між концентрацією напружень на кінцях графітових включень, утворенням мікрозон пластичної деформації та властивостями чавунів і графітизованих сталей. Встановлено, що сумісне легування чавуну хромом  та  алюмінієм  з додачею міді підвищує ресурс експлуатації матеріалу  в умовах підвищеної термохімічної  ерозії  [3].

Розроблено склади чавунів, графітизованих та швидкорізальних сталей для виготовлення склоформувального інструменту з підвищеним терміном експлуатації, а також, нікелеві та мідно-нікелеві сплави для відновлення і зміцнення інструменту  [ 3-4 ].